Основні фінансові результати АСТАРТИ за 9 місяців 2011 року

Основні фінансові результати

Доходи агропромхолдингу за дев'ять місяців зросли на 24% до 187 млн. євро. Основним фактором, що вплинув на таку динаміку, був значно більший обсяг продажів зернових, олійних та молока. Показник EBITDA зріс на 12% до 109 млн. євро, чистий прибуток зріс на 18% до 93 млн. євро.
Частка сільськогосподарського сегменту зросла до 22%, тваринництва - до 10%, а внесок цукрового сегменту склав 68%.

Основні операційні результати

Виробництво та продаж сільськогосподарських культур

З початку року агропромхолдинг збільшив площу земель, що обробляються, на 14% до 240 тис. га. Сприятливі погодні умови та впровадження сучасних агротехнологій сприяли росту врожайності основних сільськогосподарських культур. У порівнянні з минулим роком врожайність кукурудзи зросла на 46%, сої - на 44%, цукрового буряку - на 43%, пшениці - на 32%, ячменю - на 15% та соняшника - на 5%.
Перевищуючи прогноз, оприлюднений на початку року, планується зібрати більше 650 тис. тонн зернових та олійних культур (+97% у порівнянні з минулим роком) та близько 2,1 млн. тонн цукрового буряку (+59% у порівнянні з минулим роком).
Доходи від продажу зернових та олійних за дев'ять місяців зросли на 76%. Обсяг продажу зернових та олійних культур зріс на 32%, а 21% доходів сегменту склали надходження від експорту.

Виробництво та продаж цукру

В результаті модернізації та розширення виробничих активів, сумарна потужність цукрових заводів з переробки буряку зросла до 33 тис. тонн на добу. Споживання природного газу зменшилось на 10%, а вихід цукру, з урахуванням високої якості буряку, зріс до 14,2%. Кампанія з переробки буряку проходить за планом, і ми підтверджуємо наш прогноз щодо виробництва білого цукру на рівні 350 тис. тонн (+75% у порівнянні з минулим роком).
Обсяг продажів білого цукру за дев'ять місяців склав біля 155 тис. тонн, що дещо менше, ніж за аналогічний період минулого року. Біля 80% цукру було продано промисловим клієнтам: виробникам кондитерських виробів та напоїв.

Виробництво та продаж продукції тваринництва

У звітному періоді АСТАРТА виробила 50 тис. тонн молока (+28% у порівнянні з минулим роком). Продажі молока зросли на 25% і склали 46 тис. тонн. За рік кількість загального поголів'я ВРХ зросла на 18%. Ми також підтверджуємо наш прогноз щодо виробництва молока в цьому році на рівні 65 тис. тонн.
В результаті збільшення продажів молока доходи у сегменті тваринництва зросли на 36%. Молоко високої якості є товаром, що користується високим попитом на ринку. Тому АСТАРТА планує і надалі активно розвивати даний сегмент бізнесу.

Коментар Генерального директора, Віктора Іванчика
"Ми вже зараз бачимо, що випереджаємо наші досить амбіційні плани, які були поставлені на початку року. Виробництво зернових та олійних культур зросте на 97%, виробництво цукру - на 75% та виробництво молока - на 30%. Важливим є те, що наша команда менеджерів і професіоналів продемонструвала свою високу ефективність в успішному вирішенні виробничих, логістичних, комерційних, фінансових та інших задач, що пов'язані з таким динамічним ростом.
Ми не тільки збільшили виробничі показники, але й зробили це ефективно. Хоча йде зростання цін на матеріали, обладнання та енергоносії, глибока модернізація наших заводів та успішні дії в сільськогосподарському сегменті дозволяють контролювати собівартість продукції.
Ми продовжуємо плідне співробітництво зі стратегічними фінансовими партнерами: ЄБРР, Нідерландським банком розвитку (FMO), банком Wells Fargo та рядом інших крупних міжнародних банків. У взаємодії з ними ми маємо намір і далі продовжувати впевнено слідувати стратегії розвитку у ключових виробничих сегментах".